door | 9 apr 2021 | Blog | 0 Reacties

De afgelopen tijd kon je er bijna niet omheen. Kokosolie was de nieuwe hype onder de foodies. De gezondheidsvoordelen zouden eindeloos zijn en kokosolie werd echt gezien als wondermiddel. Opvallend is dat er helemaal geen wetenschappelijke onderbouwing is gevonden voor deze gezondheidsvoordelen. Wel werden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd over de hoge hoeveelheid verzadigd vet in kokosolie. Een hoge inname van verzadigd vet vergroot juist het risico op hart- en vaatziekten. De gezondheidsvoordelen zijn dus ontkracht, maar er blijven toch veel ‘gezonde’ recepten, blogs en artikelen te vinden over kokosolie. Het zal helaas nog wel even duren voordat de overblijfselen van deze hype, die negatieve gevolgen voor je gezondheid kan hebben, volledig van het internet verdwenen zijn. Maar waarom is een grote hoeveelheid verzadigd vet, in bijvoorbeeld kokosolie, dan slecht voor je gezondheid?

Cholesterol?

Vet is altijd opgebouwd uit verzadigde en onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zijn niet gezond, aangezien ze het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je bloed verhogen. Cholesterol bestaat uit LDL- en HDL-cholesterol. Hoe meer LDL-cholesterol in je bloed, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. LDL-cholesterol kun je daarom ook wel het ‘slechte’ cholesterol noemen. HDL-cholesterol zorgt er juist voor dat cholesterol wordt afgevoerd en afgebroken. HDL-cholesterol kun je ook wel omschreven als het ‘goede’ cholesterol. Hoe zorg je ervoor dat het HDL stijgt ten opzichte van het LDL?

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed, daarom past onverzadigd vet in een gezonde voeding. Om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen is het goed om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet. Om dit te onthouden is er een ezelsbruggetje bedacht: ‘Onverzadigd vet is Oké, Verzadigd is Verkeerd’. Je vindt gezonde onverzadigde vetten vooral in plantaardige oliën, zachte margarine, halvarine, vette vis, avocado en in noten. Ons lichaam kan dan ook absoluut niet zonder vetten, aangezien ze naast energie, ook vitamines en onmisbare vetzuren leveren.

Etiketten lezen

In alle producten met vet zit zowel verzadigd als onverzadigd vet, maar de verhouding kan erg verschillen. Kijk op het etiket van een product om te zien hoeveel verzadigd vet erin zit. Producten die veel verzadigd vet bevatten zijn: vet vlees, volle melkproducten, roomboter, kokosvet, palmolie en volvette kaas (48+). Koek, gebak en snacks bevatten ook vaak veel verzadigd vet.

Tips

  • Vervang chips of frituursnacks voor ongezouten noten. Deze bevatten naast gezonde vetten ook nog eens heel veel vezels waardoor je langer verzadigd bent en je dus uiteindelijk minder zult eten. Let er wel op dat je kiest voor ongebrande noten, aangezien hier niet onnodig extra olie aan toegevoegd is.
  • Bak altijd in olijfolie, zonnebloemolie, vloeibare margarine of vloeibare bak- en braadproducten. Op deze manier verhoog je heel makkelijk de hoeveelheid onverzadigd vet in je voeding.
  • Smeer altijd een laagje halvarine of margarine op je boterham. Stel je eet 6 boterhammen per dag, dan krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen. Bij margarine is dat 6 gram en bij halvarine slechts 3,5 gram. Er zit 50% minder vet in halvarine dan in margarine uit een kuipje. Dat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt als je halvarine gebruikt.
  • Eet ongeveer twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Voorbeelden van vette vissoorten zijn: zalm, makreel, haring of paling. Vette vis bevat veel onverzadigd vet en omega 3.
  • Kies voor magere in plaats van volle producten. Magere kwark bevat namelijk een stuk minder verzadigd vet dan volle kwark. Denk hierbij ook aan 30+ kaas in plaats van 48+. Ook magere vleessoorten, zoals kipfilet bevatten een stuk minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld salami.

Mocht je nog meer willen weten over verzadigd vet, kun je altijd contact met ons opnemen! Ook kun je bij ons terecht voor advies over hoe je verzadigde vetten in je voedingspatroon kunt vervangen door onverzadigde vetten. Stel vooral al je vragen, wij beantwoorden ze graag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *