door | 22 mrt 2021 | Blog | 0 Reacties

De afgelopen jaren kunnen we er niet omheen. We worden een stuk zwaarder met z’n allen. Ernstig overgewicht is de afgelopen jaren bij volwassenen zelfs ruim verdubbeld. De oorzaak hiervan is een combinatie van factoren. Denk aan veel te veel ongezond eten, te weinig bewegen en een ongezonde omgeving. Overgewicht is een complex probleem, waar meer bij komt kijken dan simpelweg minder eten. Vanuit de voedingsindustrie worden allerlei diëten aangeboden om mensen te helpen bij de strijd tegen de kilo’s. Het koolhydraatarme dieet is je dan ook vast niet ontgaan. Wat zeggen de voor- en tegenstanders van dit dieet?

Wat zijn koolhydraten?

Allereerst is het belangrijk om een beeld te krijgen van wat koolhydraten nou eigenlijk zijn. Net als vetten en eiwitten zijn koolhydraten macronutriënten. Deze voedingsstoffen zijn de brandstof voor het lichaam dat zonder deze energie niet kan functioneren. Er bestaan twee soorten koolhydraten, de verteerbare en de onverteerbare koolhydraten. Onverteerbare koolhydraten worden voedingsvezels genoemd, deze zijn erg belangrijk voor de werking van de darmen. Een koekje is een voorbeeld van snel verteerbare koolhydraten. Hiervan gaat je bloedsuiker snel omhoog en krijg je eigenlijk meteen weer trek. Een voorbeeld van een product waar veel onverteerbare koolhydraten in zitten is een volkoren boterham. De voedingsvezels in dit product zorgen ervoor dat je niet meteen weer trek hebt.

Snel gewichtsverlies

Koolhydraatarm staat bekend om snel gewichtsverlies. Toch is dit is geen verlies in vetmassa, maar voornamelijk in vocht. Dit kan gaan om enkele kilo’s, maar dit zit er dan ook meteen weer aan op het moment dat je weer start met het eten van koolhydraten. Bij elk dieet waarbij je minder calorieën binnenkrijgt, dan je verbruikt zal je afvallen. Van een koolhydraatarm dieet, waarbij je nog steeds teveel calorieën binnenkrijgt zul je dus niet afvallen.

Volhouden

Het blijkt lastig om een koolhydraatarm dieet vol te houden. Je mag bijvoorbeeld geen of heel weinig brood, pasta, rijst, crackers of bepaalde soorten fruit. Dit is heel lastig om vol te houden op de lange termijn en als je een keer bij iemand anders eet of als je op een verjaardag wordt uitgenodigd. Ook blijkt dat wanneer je producten niet mag van jezelf, de drang ernaar juist groter wordt. Je leert jezelf dan ook geen nieuwe leefstijl aan en als je stopt met het dieet val je terug in oude patronen. Je loopt zelfs het risico om je kilo’s er weer bij te krijgen en nog extra kilo’s daar boven op.

Gezondheidseffecten

Een lagere inname van koolhydraten zorgt voor een hogere inname van vet. Verzadigd vet staat in verband met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Producten met veel verzadigd vet zijn bijvoorbeeld vet vlees, volle melkproducten en kaas. Je mist de positieve effecten van volkoren producten en bovendien mis je bepaalde voedingstoffen die bijvoorbeeld in brood zitten. Denk hierbij aan voedingsvezels, jodium en de B-vitamines.

Conclusie

Al met al, kent het koolhydraatbeperkt voor de lange termijn vele beperkingen en zelfs gezondheidsrisico’s. Je verliest bovendien ook niet meer vet door een beperking in koolhydraten. Daarnaast is het lastig om een koolhydraatbeperkt dieet vol te houden. Ook kan een hogere vetinname leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten en mis je daarnaast de positieve effecten van volkoren producten.

Herken je dit? Je wilt graag afvallen en ondertussen heb je van alles geprobeerd om dit te bereiken. Het levert wel tijdelijk resultaat op, maar na een aantal maanden zit het gewicht er weer bij en ben je zwaarder dan voor je begon.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *