door | 30 mrt 2021 | Blog | 0 Reacties

Slaaptekort: wakker worden met het gevoel alsof je helemaal niet geslapen hebt. Je hoofd voelt zwaar en je ogen hebben moeite om open te blijven. Ook heb je last van een aanhoudende honger, terwijl je wel voldoende hebt gegeten. Vannacht ben je weer heel vaak wakker geweest en het voelt steeds zwaarder om op te staan. Eén kop koffie gaat je vandaag de ochtend niet doorslepen, dus voor het einde van de ochtend heb je er al een aantal achter de kiezen. Dan begin je een beetje wakker te worden en kun je eindelijk echt starten met je dag. Is dit een herkenbare situatie voor jou? Niet uitgerust zijn is slechts één van de vele negatieve effecten die slecht slapen heeft op je lichaam. Ik zal je meer uitleggen over de negatieve effecten op je calorie-inname en je daarnaast tips geven over wat wel en niet werkt voor een betere nachtrust.

Calorie-inname

Te weinig slaap of een verminderde slaapkwaliteit hangt mogelijk samen met overgewicht, onder andere doordat weinig of slechte slaap invloed kan hebben op je energie-inname en daardoor op je lichaamsgewicht. Slaaptekort tast je emotionele stabiliteit aan, waardoor je emoties erg kunnen schommelen. Recent onderzoek toont aan dat slecht slapen ervoor zorgt dat je minder goede overwogen keuzes kunt maken. Bewuste keuzes zijn juist erg belangrijk bij het afvallen, aangezien je vaak onbewust eet. Denk aan eten voor de televisie of uit gewoonte een stukje kaas in de supermarkt pakken. Naast onbewust eten, eten mensen bovendien meer en ongezonder als zij emotioneel zijn. Ook wel emotie-eten genoemd. Uit onderzoek blijkt dat slechts één uur minder slaap per nacht er al toe leidt dat je ongeveer 140 calorieën extra eet. Voldoende slapen is dus een heel erg belangrijke factor bij het afvallen. Maar hoe zorg je ervoor dat je sneller in slaap valt en dat je daarnaast beter slaapt?

Alcohol

Een manier die mensen soms gebruiken om sneller in slaap te vallen is het nemen van een ‘slaapmutsje’. Na het drinken van alcohol val je vaak sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is juist veel minder goed. Je valt namelijk minder goed in diepe slaap, waardoor je lichaam minder goed kan herstellen en minder energie kan opbouwen voor de volgende dag. Uit onderzoek blijkt dat een maand geen alcohol drinken al kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van je slaap met 10%.

Slaappillen geen blijvende oplossing voor slaaptekort

Op korte termijn kan slaapmedicatie een oplossing lijken voor slaapproblemen, maar het gebruik van slaapmiddelen brengt een aantal risico’s met zich mee. Je lichaam raakt snel gewend aan de dosering van slaappillen, waardoor de dosering telkens verhoogd moet worden om hetzelfde effect te krijgen. Ook werken slaappillen verslavend, omdat je het gevoel hebt niet meer zonder te kunnen. Uiteindelijk zorgen slaapmiddelen niet voor het verbeteren van je gezondheid. Om een blijvende oplossing voor uw slaapproblemen te vinden is het van belang om je slaapgewoontes te veranderen.

Goede slaapgewoontes

Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Op deze manier kom je in een slaapritme, waar je lichaam aan gewend zal raken. Ook is het belangrijk dat je overdag geen dutjes doet. Dit zorgt ervoor dat je minder moe bent in de avond en weer slechter in slaap valt. Sporten en bewegen draagt bij aan een betere nachtrust. Zorg er wel voor dat je niet heel laat op de avond nog gaat sporten. De adrenaline die je lichaam produceert tijdens het sporten houdt je juist weer langer wakker. Probeer een aantal uren tot vlak voor het slapengaan te ontspannen door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken of een warm bad te nemen. Kijk een uur voor je wilt gaan slapen ook niet meer op je smartphone of naar andere schermen. Het klinkt misschien logisch, maar het helpt ook om te zorgen voor een donkere en koele slaapkamer. Verder is lekker zittende nachtkleding en een comfortabel bed van belang.

Mocht je nog meer vragen hebben over het belang van een goede nachtrust kun je contact opnemen met ons. Ook voor extra adviezen om sneller in slaap te vallen en beter te slapen kun je bij ons terecht!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *